سفارش تبلیغ
صبا ویژن
بی گمان همه جنبندگان زمین ـ حتی ماهیان دریا ـ بر جویای دانش درود می فرستند . [امام باقر علیه السلام]
3  پایگاه اطلاع رسانی مباشر  4

س 36 تفسیر قسمت اول آیه 33 سوره نور (ولیستضعف الذین لا یجدون نکاحا)را در مورد افرادی که توانایی ازدواج ندارند بنویسید ؟

ج_ قرآن در مورد افرادی که توانایی ازدواج ندارند می فرماید : آنهایی که وسیله ازدواج ندارند باید عفت پیشه کنند تا خداوند آنان را از فضلش بی نیاز سازد  البته خود انسان و دیگران باید تلاش و کوشش کنند ولی اگر وسیله ازدواج فراهم نشد و انسان مجبور شد مدتی را با محرومیت بگذراند مبادا در این مرحله گمان کند که آلودگی جنسی برای او مجاز است. نباید در این مرحله بحرانی  و در این دوران آزمایش الهی تن به آلودگی دهد و خود را معذور شمرد که هیچ عذری پذیرفته نیست بلکه باید قدرت ایمان و شخصیت و تقوا را در چنین مرحله ای آزموده و عفت پیشه کند تا خدا از فضل بی پایان خود اورا بی نیاز کند .

س37_باتوجه به تفسیر آیه35 سوره نور (الله نور السموات والارض مثل نوره ) ویژگی ها و خواص  هفتگانه نور را نام ببرید؟

ج_با توجه به تفسیر آیه 5 سوره نور خواص و ویژگی های نور عبارتند از :

الف - نور زیباترین و لطیف ترین موجودات در جهان ماده است و سرچشمه همه زیبائیها و لطافتها است .

ب - نور بالاترین سرعت را طبق آنچه در میان دانشمندان معرف است در جهان ماده دارد نور باسرعت سیصد هزار کیلومتر در ثانیه می تواند کره زمین را در یک چشم بر هم زدن هفت بار دور بزند به طوری که مسافت های فوق العاده عظیم نجومی را با سرعت سیر نور می سنجند .

ج - نور وسیله تبیین اجسام و مشاهده موجودات مختلف این جهان است بدون آن نمی توان چیزی را دید. بنابراین هم ظاهر است و هم مظهر (ظاهر کننده )

د - نور آفتاب که مهم ترین نور در دنیا ی ماست پرورش دهنده گلها و گیاهان بلکه رمز بقای همه موجودات زنده است .

ه - امروز ثابت شده که تمام رنگهائی راکه ما می بینیم نتیجه تابش نور آفتاب یا نورهای مشابه آن است و گرنه موجودات در تاریکی مطلق رنگی ندارند .

و - تمام انرژی های موجود در محیط ما (به جز انرژی اتمی ) همه از نور آفتاب سرچشمه می گیرد ، انرژی باد ، ریزش باران ، حرکت نهرها و حرکت همه موجودات زنده به نور آفتاب منتهی  می شود .

ز - نور آفتاب نابود کننده انواع میکروبها و موجودات موذی است و اگر تابش اشعه این نور نبود کره زمین تبدیل به بیمارستان بزرگی می شد که همه ساکنانش با مرگ دست به گریبان بودند .

س 38 - معنای آیه 40 سوره نور (او کظلمات فی بحر ) را بنویسید؟

 ج_خداوند در آیه 40 سوره نور می فرماید یا همچون ظلماتی است در یک دریائی پهناور که موج آنرا پوشانیده و بر فراز آن موج دیگری است و بر فراز آن ابری تاریک ظلمتهائی است یکی بر فرازدیگر آنچنان که هر گاه دست خودرا خارج کند ممکن نیست آنرا ببیند و کسی که خدا نوری یرای او قرار نداده است نوری بر او نیست .

س 39 - با توجه به تفسیر آیه 43 سوره نور (الم تر ان الله یزجی سحابا" )در رابطه با شگفتی های درخشندگی برق ابرها توضیح دهید ؟

ج_در پایان آیه 43 سوره نور به یکی از شگفتیهای طبیعت که از آیات توحید است اشاره می کند و می گوید : نزدیک است درخشندگی برق ابرها ، چشم های انسان را ببرد ، ابرهائی که در حقیقت از ذرات آب تشکیل شده است به هنگامی که حامل نیروی برق می شود آنچنان آتشی از  درونش بیرون می جهد که برقش چشمها را خیره و رعدش گوشها را از صدای خود پر می کند و گاه همه جا را می لرزاند و این نیروی عظیم د رلابلای این بخار لطیف راستی شگفت انگیز است .

س40_ در بخش نکته ها در پایان تفسیر آیه 45 سوره نور تنوع و تفاوت های موجودات زنده به عنوان یکی از نشانه های قدرت و عظمت خداوند امده است، آنرا بنویسید؟

ج_ تنوع وتفاوتهای موجودات زنده دلیل عظمت و قدرت خداوند متعال است د رتفسیر نمونه در پایان تفسیر آیه 45 سوره نور آمده است همه جنبندگان از آب نطفه به وجود نمی آیند زیرا حیوانات تک سلولی و بعضی دیگر از حیوانات که مصداق جنبنده (دابه) هستند از طریق تقسیم سلولها بوجود می آیند نه از نطفه مگر این که گفته شود حکم بالا جنبه نوعی دارد نه عمومی ودیگر این که  نخستین موجود را که خداوند آفرید آب بود و در روایات اسلامی هم هست که اولین موجودی را که خدا آفرید آب بوده و انسان را بعداً از آب آفرید و طبق فرضیه های علمی جدید نخستین جوانه حیات در دریاها ظاهر شده و این پدیده قبل از همه جا بر اعماق یا کنار دریاها حاکم شده است .و البته این نیرویی که موجود زنده را با  آن همه پیچیدگی در نخستین مرحله بوجود آورد و در مراحل  بعد هدایت کرد یک نیروی ما فوق طبیعی یعنی اراده خداوند بزرگ بوده است.

س41_با توجه به تفسیر آیه 45 سوره نور ( لقد انزلنا آیات ) خدا هرکسی را بخواهد به صراط مستقیم هدایت می کند ، آیا انسان خود در هدایتش نقشی ندارد ؟

ج_ با توجه به تفسیر آیه 45 سوره نور خداوند هر کسی را که بخواهد به صراط مستقیم هدایت میکند البته ایات الهی دلها را به نور ایمان وتوحید روشن میکند افکار انسانها را نورو صفا می بخشد ومحیط تاریک زندگیشان را عوض میکند وزمینه را برای ایمان فراهم میسازد ولی نقش اصلی را هدایت الهی دارد با توجه  به این که مشیت الهی نورهد ایت را به د لهائی  می افکند که آماده پذیرش آن هستند یعنی مجاهده را آغاز کر ده اند وگامهای به سوی او برداشتند لذا نقش اصلی را خداوند دارد ولی نقش انسان هم بی تاء ثیر نیست .

س42_ چهره منافقان در آیات 47 و 48 سوره نور (و یقولون امنا بالله وبالرسول) تصویر گردیده است ، آن را بنویسید؟

ج چهره منافقان در آیات 47و 48 سوره نور تصویر شده باتوجه به شان نزول آیات آنجایی که منافقان در اختلافشان با مرد یهودی داوری پیامبر را قبول نکردند خداوند آیات منظور را نازل کرد که می فرماید: آنها می گویند به خدا و پیامبر ایمان داریم و اطاعت می کنیم وی بعد از این ادعا گروهی از آنها روی گردان می شوند. آنها د رحقیقت مؤمن نیستند (دلیل بی ایمانی و نفاق برای منافقان ) هنگامی که از آنها دعوت می شود که به سوی خدا و پیامبرش بیایند تا در میان آنها داوری کند گروهی از آنها روی گردان می شوند ( تردید در عدالت پیامبر و اصل نبوت ) اما اگر این داوری به نفع آنها بوده باشد تا نهایت تسلیم به سوی او می آیند . ( شرک و دنیا پرستی آنها ) پس نتیجه می گیریم منافقان به آنچه می گویند عمل نمی کنند  و به خدا و پیامبر ایمان قبلی ندارند و دنیا پرستی یکی از صفات آنهاست و اینکه اعراض از داوری پیامبر به گروهی از منافقان نسبت داده شده دلیل این است که نفاق هم مانند ایمان درجات مختلفی دارد .

س43 - در تقسیر آیه 50 سوره نور ( افی قلوبهم مرض ام ارتابوا) به سه ریشه یا انگیزه اصلی عدم تسلیم منافقان  اشاره شده است ، آن سه را نام ببرید ؟

ج -با توجه به تفسیر آیه 50 سوره نور سه انگیزه یا سه ریشه اصلی عدم تسلیم منافقان عبارتند از :

 الف -وجود بیماری نفاق در آنها

ب-تردید در عدالت پیامبر (ص)و اصل نبوت

ج-تناقض میان ایمان و عمل آنها

س 44-در بخش نکته ها در پایان تفسیر آیه50 سوره نور آمده است ،چراخطرناکترین افراد در یک جامعه را ، منافقان معرفی کرده است ؟

ج و براستی خطرناکترین افراد در یک جامعه منافقان هستند چرا که تکلیف انسان در برابر آنها روشن نیست نه واقعاً « دوستند و نه ظاهراً » مصونند ولی اعمالشان از اعمال کفار بدتر است . 

 

س45 - در تفسیر آیه 52 سوره نور ( ومن یطع الله و رسوله و یخش الله ) برای انسانهای رستگار سه وصف آورده است آنها را نام ببرید ؟

ج در تفسیر آیه 52 سوره  نور سه وصف برای انسانهای رستگار بیان کرده که عباتند از :

الف اطاعت خدا و پیامبر(ص) 

 ب- خشیت

 ج- تقوی

و مفسران گفته اند که اطاعت یک معنی کلی است و خشیت شاخه درونی آن و تقوی شاخه بیرون آن است .   

س 46 د آیه 55 سوره نور (وعد الله الذین امنوا منکم) خداوند به مسلمانانی که ایمان دارند و عمل صالح انجام می دهند “ سه بشارت و نوید داده است “ آنها را نام ببرید ؟

ج با توجه به تفسیر آیه 55 سوره نور خداوند به مسلمانانی که ایمان دارند و عمل صالح انجام می دهند سه بشارت داده است.

الف- استخلاف و حکومت روی زمین 

ب -  نشر آئین حق به طور اساسی و ریشه دار در همه جا

ج از میان رفتن تمام اسباب خوف و ترس و وحشت و ناامنی

س 47  - در بخش نکته ها در پایان تفسیر آیه 55 سوره نور حدیثی از پیامبر اکرم (ص) درباره ظهور حضرت مهدی (عج) نقل شده است “ ترجمه آن را بنویسید ؟

ج پیامبر اکرم(ص) می فرماید : اگر از عمر دنیا جز یک روز باقی نماند خداوند آن یک روز را آنقدر طولانی می کند تا مردی از دودمان من که نامش نام من است حاکم بر زمین شود و صفحه زمین را پر از عدل و داد کند آنگونه که از ظلم و جور پر شده باشد .

س 48 -   در بخش نکته ها در پایان تفسیر آیه 61 سوره نور حدیثی از حضرت امام جعفر صادق (ع) نقل شده “ که شرایط پنجگانه دوستی را بیان کرده است ،ترجمه آن را بنویسید ؟

ج امام جعفر صادق (ع) در مورد شرایط دوستی می فرماید : دوستی جز با حدود و شرایطش امکان پذیر نیست کسی که این حدود و شرایط یا بخشی از آن در او باشد او را دوست بدان و کسی که هیچ یک از این شرایط در او نیست چیزی از دوستی در او نیست. نخستین شرط  دوستی آن است که باطن و ظاهرش برای تو یکی باشد . دومین شرط این است که زینت و آبروی تو را از زینت و آبروی خود بداند و عیب و زشتی تو را عیب و زشتی خود ببیند . سوم این است که  مقام و مال وضع او را نسبت به تو تغییر ندهند . چهارم این که آنچه را در قدرت دارد از تو مضایقه ننماید .پنجم که جامعه همه این صفات است آن است که تو را به هنگام پشت کردن روزگار رها نکند .

س 49  - با توجه به تفسیر آیه 63 سوره نور (لا تجعلوا دعاء الرسول بینکم ) مفهوم فتنه را توضیح دهید ؟

ج بعضی از مفسران فتنه را به معنی قتل و بعضی به معنی گمراهی و بعضی به معنی تسلط سلطان ظالم و سر انجام بعضی به معنی بلا ی نفاق که در قلب انسان آشکار می شود دانسته اند این احتمال نیز وجود دارد که منظور از فتنه ،فتنه های احتمالی و نابسامانی ها و هرج و مرج و شکست و سایر آفتهائی است که بر اثر تخلف از فرمان رهبر دامنگیر جامعه می شود ولی در هر حال فتنه مفهومی وسیع دارد که همه این امور را شامل می شود .

س 50 در تفسیر آیه 64 سوره نور ( الا ان لله ما فی السموات و الارض) ضامن اجرای امر و نهی و فرمانهای الهی را در چه چیز می داند ؟

ج با توجه به تفسیر آیه 64 سوره نور ضامن اجرای امر و نهی و فرمانهای الهی علم الهی است ( و خدا به همه چیز عالم و آگاه است ) با توجه به اینکه این آیه سه بار بروی علم خدا نسبت به اعمال انسانها تکیه شده و این به خاطر  آن است که انسان هنگامی که احساس کند کسی به طور دائم مراقب او است و ذره ای از پنهان و آشکار بر او مخفی نمی ماند این اعتقاد و باور اثر تربیتی فوق العاده بر روی آن می گذارد و ضامن کنترل انسان در برابر انحرافات و گناهان است .

 


¤ نویسنده: موسی مباشری



لیست کل یادداشت های این وبلاگ

»» منوها
[ RSS ]
[خانه]
[درباره من]
[ارتباط با من]
[پارسی بلاگ]
بازدید امروز: 60
بازدید دیروز: 27
مجموع بازدیدها: 367541
 

»» درباره خودم
 

»» پیوندهای روزانه
 

»»فهرست موضوعی یادداشت ها
 

»» آرشیو نوشته های قبلی
جهان تشنه معنویت
پیشنهاداتی جهت برگزاری مطلوب جلسات
وظایف مدیر آموزشی
موضوعات نهج البلاغه
دنیا از دیدگاه حضرت علی (ع) در نهج البلاغه
سیره پیامبر اعظم (ص) از دیدگاه دانشمندان جهان
تاثیرات فرهنگی اجتماعی مدارس قدیمی
افسردگی وراههای درمان آن
چگونگی بیعت حضرت علی (ع) با خلفا
ویژگی های مدیران وکارگزاران درقرآن کریم- 1
ویژگی های مدیران وکارگزاران درقرآن کریم- 2
پنجاه سئوال وجواب از قرآن
مقالات علمی دیگران
بررسی اهمیت وضرورت مشاوره وراهنمایی
نکات مهم در هنگام مطالعه
ناتوی فرهنگی و ضرورت توجه به آن
مهندسی فرهنگ
موفقیت وعوامل مؤثر آن
شبیخون فرهنگی
روابط عمومی موفق
بزرگترین مشکلات جهان اسلام از دیدگاه رسول اکرم در خطبه غدیر
پنجاه سئوال وجواب از قرآن
معیارهای گزینش مدیران
راهکارهای عملی برای کسترش حجاب وعفاف
هفته دفاع مقدس
موفقیت وعوامل مؤثر آن
آراء واندیشه های گروه طالبان
دست نوشته ها
امت واحده
ارتباطات ورسانه ها در جهان سوم
توسعه سیاسی در قانون اساسی جمهوری اسلامی
نقش نخبگان سیاسی در ایجاد سنت های سالم سیاسی
نظریه های امپریالیسم
بررسی اصول ومبانی لیبرالیسم
 

»» لوگوی خودم

 

»» اشتراک در وبلاک
 
 

»» لوگوی دوستان من
 



-------------------------------------------

سفارش تبلیغ
صبا ویژن